Blackwall Lane

Location: Blackwall Lane, Royal Borough of Greenwich
Client: Galliford Try Partnerships, South East, Kitewood Estates , Gallions Housing Association / Peabody Group
Uses: 118 apartments, 19 townhouses, 600sq.m commercial space plus the refurbishment of 1 existing property.

Blackwall Lane, Greenwich, is a project located across 3 tight brownfield sites of varying building typologies and tenures including affordable housing units. Residential units range from 1 bedroom apartments to 4 bedroom townhouses.
Site 1: 67 apartments, 4 terraced town houses and approx. 600m2 of commercial/retail space.
Site 2: 51 apartments and 5 terraced town houses.
Site 3: Refurbishment of 1 existing property and 10 new terraced town houses.
RMA were appointed by Galliford Try from RIBA stage 4 onwards though carried out a number of design stage tasks throughout the process in order to progress through to construction.
Site 1 (The Peltons) stretches along Blackwall Lane increasing from 4 storeys at the Commerell Street junction to 6 storeys at the main junction of Woolwich/Trafalgar Road, Pelton Road and Blackwall Lane. The taller curved corner emphasising the importance of this junction and relating to the existing and future context. The ground floor accommodates flexible retail units with direct access from the street along with the main core entrances to apartments above. 4 new terraced houses complete the block along Pelton Road relating to the street scene opposite and enclosing the landscaped garden behind. Undercroft parking with podium gardens above front the existing school playground, with the car park wall now forming the school boundary.
Site 2 (Pelton Place) is split between two blocks running perpendicular to Blackwall Lane and parallel to Commerell Street. The layout, partly due to the constraints of an existing sewer and resulting easement running through the site, achieves a central shared garden space for residents. Duplex units and terraced houses benefit from direct street access and additional private front and rear gardens at ground floor.
Site 3 (Pelton Terrace) consists of 10 new terraced houses ranging from 2-4 bedrooms, along with one fully refurbished and extended existing townhouse at 35 Commerell Street. The design relates back to the existing context and looks to complete the broken fabric of the existing terraced street, half of which had already been demolished.
To link the three sites and provide a coherent development, a limited palette of materials were used along with a number of repeating details. The proposals look to tie in with the predominantly brick surroundings by using a similar toned stock brick throughout. Contemporary elements such as the sliding screens, repetitive window patterns and stepped brickwork were complemented by more traditional details and materials, such as the stone cills and slate roofs to the houses, along with the copper cladding used on the upper floors of the apartment blocks.
The project incorporated a number of construction methods and techniques which required careful detailing and coordination throughout.